Hoi, ik ben Femke van Eijndthoven

  • Geboren op 02-09-1995 te Wageningen
  • Adres: Anna Maria van Schurmanstraat 10, 3521XD Utrecht
  • tel.nr: 0616351556
  • Atelierruimte in de Havenloods (Nijverheidsweg 6)
  • Eerstegraads en tweedegraads lesbevoegdheid
  • Afgestudeerd van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de HKU in 2018
  • Beeldend kunstenaar
  • ZZP kunstdocent sinds 2018

Mijn meest relevante werkervaring

Als ZZP’er run ik mijn eigen onderneming. Deze bestaat uit 3 onderdelen: mijn eigen kunstpraktijk, mijn kinderatelier(s) en de creatieve workshops aan verschillende doelgroepen. Hieronder vertel ik meer over deze 3 onderdelen:

Als beeldend kunstenaar ben ik altijd op zoek naar beelden van rust, van verstilling. Naast het schilderen met olieverf maak ik in mijn eigen kunstpraktijk regelmatig gebruik van andere technieken zoals cyanotypie, linosnede, monodrukken of etsen. 

Ik beheers vele technieken, van schilderen en tekenen tot druktechnieken, houtbewerking, klei, film, fotografie, digitale kunst en nog veel meer. 
Met een kunstenaarsblik kijk ik naar de wereld om mij heen, en zo ook naar het onderwijs en naar leerlingen: nieuwsgierig, verwonderd, leergierig, experimenteel en enthousiast.

Daarnaast besef ik mij dat kunst en cultuur een grote rol kan spelen in de maatschappelijke betrokkenheid. Het kan bevragen, bekritiseren en verhelderen.

Ongeveer 5 keer in het jaar heb ik een atelier voor jonge kinderen (1,5 jaar tot 8 jaar) in de centrale bibliotheek in Utrecht. Kinderen én ouders komen 6 weken lang elke vrijdag of zaterdag naar het atelier om te ontdekken, te experimenteren, te spelen en om dieper kennis te maken met de visie en werkwijze die er achter ligt. Over die werkwijze vertel ik in onderstaand filmpje meer.

Daarnaast geef ik ook workshops aan verschillende doelgroepen. Aan volwassenen binnen tuincentrum Steck, aan docententeams van BSO’s of middelbare scholen. Voornamelijk maak-workshops: linodrukken, monodrukken, etsen. Waarbij de focus ligt op experiment, eigen creativiteit stimuleren, persoonlijke begeleiding en inspiratie halen uit je directe omgeving. Ook geef ik heel soms op aanvraag workshops aan docententeams, kinderdagverblijven en groepen ouders over hoe je creativiteit bij kinderen kan signaleren, stimuleren, uitdagen, begeleiden en documenteren.

Mijn eigen onderwijspad+visie

-mijn ervaring als leerling op een democratische school

– middelbare school-> tussenstop filmacademie->de kunstacademie: onderwijs vanuit het docentschap bekijken/meemaken

-over de stage ervaring: doorgeefluik (slechts kennis consumeren), wilde nog verder focussen op ontwikkelen van onderwijs -> zoeken naar plekken die ook focusten op het waarom en waartoe van onderwijs ipv alleen bestaande kennis doorgeven -> zo uitgekomen bij Stichting Toeval Gezocht (AZC) en Kris Kras Atelier met beide jonge kinderen als doelgroep. Per toeval die doelgroep in gerold, het ging mij meer om de nieuwe visie en de ontwikkeling. 

-Mijn eigen docentschap veel ontwikkeld met eigen kinderatelier, workshops. Vlak voor corona betrokken bij het opzetten van een nieuwe basisschool in samenwerking met Toeval Gezocht, Buitenplaats Doornburgh en de HKU. Dit is helaas helemaal uit elkaar gevallen door de komst van corona.

-Veel gewerkt dus met Reggio Emilia, waarbij ik de volgende punten erg mooi vind: onderwijs wordt ontwikkeld met het hele team, niet per docent. Hierbij echt nagedacht over grotere lijnen en grotere vragen die centraal kunnen staan. Er is veel ruimte voor de individuele en persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Er word zo les gegeven dat kinderen niet alleen van de docent leren maar ook van elkaar en van de lokale bakker, smid, kunstenaar en andere plekken buiten school.
Wat ik hieruit mee zou nemen naar een middelbare school is dat school niet slechts een plek is om kennis door te geven en te ontvangen, maar ook een plek om na te denken over wie je wil zijn in deze wereld. Een plek om te leren over autonomie, samenwerken, verantwoordelijkheid, reflectie en verwondering 😉

-Nu voelt het voor mij als de volgende stap. Verdiepender lesgeven aan oudere kinderen, echt in mijn vakgebied. Hoe draagt kunst en cultuur bij aan de ontwikkeling van pubers? Hoe kan ik nog meer ontwikkelen als docent wanneer ik directe collega’s heb om mee en van te leren?

-Ik merk dat ik er klaar voor ben om alles wat ik heb geleerd over onderwijs en als docent mee te nemen naar een nieuwe plek, waar ik ook weer meer kan leren van anderen. 

-Want ik ben dol op leren: of het nou een nieuwe kunsttechniek is, breien, de franse taal, een post-hbo opleiding Filmeducatie of een master kunsteducatie. Het interesseert me allemaal.

Mijn sterke (expert) punten

  • Assertief
  • Hoog verantwoordelijkheidsgevoel
  • Onwijs nieuwsgierig en op zoek naar verwondering
  • Ruimdenkend/out of the box
  • Bevragend/reflecteren
  • Leergierig: een leven lang leren!
  • Betrokken
  • Goed in ruimte vinden voor persoonlijke aandacht binnen een groep
  • Stimuleren tot experiment en onderzoek
  • Overlappingen vinden tussen verschillende werkwijzen en vakgebieden

Mijn ontwikkel punten

Zoals de leerlingen ook zeggen over het oordeel ‘in ontwikkeling’: niet dat je het fout doet maar dat je er meer kan leren om er nog in te ontwikkelen/te groeien.

  • Weinig ervaring met werken op middelbare scholen
  • Ik zou meer willen bijleren over coaching/psychologische kant van pubers en onderwijs
  • Ik zou meer willen leren over filmeducatie en mediageletterdheid (ik denk bijvoorbeeld aan de post-HBO opleiding ‘Filmeducatie’)
  • Ik mag en wil meer in aanraking komen met een groter deel van de maatschappij (dus buiten mijn bubbel treden). 
  • Ik beheers de Nederlandse taal goed, maar maak soms nog wat d/t foutjes..

Waarom ik zo enthousiast ben over Academie Tien (verwijzen naar de kernwaarden en naar de info uit de schoolgids) (en berlijnplein noemen? creatieve broedplaats) (eigenlijk wil ik part time het onderwijs in vanwege mn eigen kunst, maar kon deze kans/school niet aan me voorbij laten gaan)

focus op persoonlijk en gemeenschappelijk leren

meerdere niveaus in 1 klas = leren van elkaar

startpunt bij de grotere verwondervragen

geen cijfers maar in ontwikkeling, beheerst en expert. Geeft veel meer betekenis aan het leerproces voor kinderen

We bieden ruimte om na te denken over hoe de wereld in elkaar zit en welke plek een leerling hierin wil innemen. Zo leiden we leerlingen op tot autonome en veerkrachtige volwassenen.

berlijnplein fantastische plek

leren van en met elkaar als docent, ontwikkeling van docent een belangrijk punt. serieus op deze school.

Ik hoop snel van jullie te horen. Mochten er nog vragen zijn, mail of bel me. En kijk gerust rond op mijn website! Wil je weer terugkeren naar deze pagina typ dan femkevaneijndthoven.com/cv in de balk.